Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Golden Boy τώρα και στον αλευρόμυλο Κατσάρη στην Καρδίτσα!

Golden Boy τώρα και στην Καρδίτσα!
Τι συμβαίνει στον αλευρόμυλο Κατσάρη;


Ο Γεώργιος Μ. Κατσάρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γνωστής αλευροβιομηχανίας, εξασφαλίζει για τον εαυτό του παχυλές αμοιβές των 100.000 και πλέον ευρώ, πέραν όλων των άλλων εταιρικών απολαβών, ενώ η Εταιρεία βουλιάζει από τα χρέη, τις πιστώσεις και τις ζημίες.

Οι «Κυλινδρόμυλοι Ιωάννου Κατσάρη Α.Ε.» είναι μια ιστορική βιομηχανία που λειτουργεί στο κέντρο της Καρδίτσας από το έτος 1922. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με τον κόπο και την προσπάθεια του ιδρυτή της, Ιωάννη Κατσάρη και των παιδιών του που τον διαδέχθηκαν, αλλά και με το μόχθο όλων των εργαζομένων της, ξεπέρασε ποικίλες δυσκολίες και γιγαντώθηκε ώστε να καταστεί μία από τις σημαντικότερες αλευροβιομηχανίες της Ελλάδος.

Η κερδοφόρα και εύρωστη πορεία της δυστυχώς διακόπηκε και ανατράπηκε πλήρως, όταν την αποκλειστική διοίκησή της ανέλαβε ο Γεώργιος Μ. Κατσάρης. Συγκεκριμένα το 2002 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και από το 2004 και του Προέδρου του Δ.Σ., μετά το θάνατο του Προέδρου της εταιρείας Μενελάου Κατσάρη (Νοέμβριος 2004), μικρότερου γιου του ιδρυτή της, και την αποχώρηση από το Διοικητικό Συμβούλιο και του Διευθύνοντος Συμβούλου έως το 2002, Αριστείδη Ι. Κατσάρη (ετέρου γιου του ιδρυτού, 80-ετή και πάσχοντα από γεροντική άνοια).

Τα αδιάψευστα στοιχεία των ισολογισμών της Εταιρείας αποτυπώνουν εύγλωττα την αποτυχημένη διοίκηση του Γεωργίου Μ. Κατσάρη, ενός απλού αποφοίτου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που μεταλλάχτηκε πλέον επαξίως στο 'ΚARDITSA'S GOLDEN BOY'! Συγκεκριμένα με βάση τα αποτελέσματα χρήσης της 31ης Δεκεμβρίου 2005 η εταιρεία εμφάνισε ζημίες άνω των 200.000 ευρώ σε αντίθεση με την μέχρι τότε κερδοφόρα πορεία της. Σημειωτέον, ότι για το ίδιο έτος (2005) τα δάνεια της εταιρείας από τράπεζες έφθασαν τα 3.000.000 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις σε πελάτες της και οι εν γένει ανείσπρακτες απαιτήσεις της ξεπέρασαν τα 4.000.000 ευρώ! Η ίδια ζημιογόνος πορεία συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη και συγκεκριμένα με βάση τους δημοσιευθέντες ισολογισμούς της εταιρείας οι ζημίες για το 2006 ανήλθαν σε άνω των 600.000 ευρώ, για το 2007 σε άνω των 500.000 ευρώ, ενώ για την τελευταία χρήση του 2008 (όπως δημοσιεύτηκε προσφάτως) περιορίστηκαν σε κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν το τέλος του 2005 η μέχρι τότε παραμένουσα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Βάσω Κατσάρη, χήρα του Μενελάου, έχοντας διαφωνήσει με τον τρόπο διαχείρισης της εταιρείας, δήλωσε παραίτηση και αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε έγγραφο και πρακτικό του Δ.Σ. Έτσι δεν μετείχε στη νέα συγκρότηση του Δ.Σ. το καλοκαίρι του 2006 (πολύ πριν την κανονική λήξη της πενταετούς θητείας του συμβουλίου το 2009). Μάλιστα, δεν μετείχε κανείς μέτοχος-μέλος της οικογένειας Κατσάρη, πλην του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Γεωργίου Μ. Κατσάρη. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν, εικονικά κατ’ ουσία, από έμμισθους υπαλλήλους της εταιρείας, μη μετέχοντες στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Χαρακτηριστικό δείγμα της «επιτυχημένης» διεύθυνσης του 'ΚARDITSA'S GOLDEN BOY' είναι η αναίτια 'αποβολή' του αρχιμυλωνά της εταιρείας κ. Γεωργίου Πλατανιά, ο οποίος έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του εκλιπόντος προέδρου της Α.Ε. Μενελάου Κατσάρη, αλλά και όλης της οικογένειας και μετόχων της εταιρείας, έχοντας στο ενεργητικό του μια απολύτως επιτυχημένη πολυετή πορεία στην εταιρεία και μία εξαιρετική προηγούμενη επαγγελματική διαδρομή. Ενώ συμπεριλήφθηκε ως μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας το καλοκαίρι του 2006, βίαια και εντελώς ξαφνικά, απομακρύνθηκε από την εταιρεία, την περίοδο μάλιστα που βρίσκονταν σε διακοπές, κάνοντας χρήση της καλοκαιρινής του αδείας.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω ακατανόητες και αποτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις το 'ΚARDITSA'S GOLDEN BOY', Γεώργιος Μ. Κατσάρης, μερίμνησε άριστα για το προσωπικό αποκλειστικά όφελός του. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες, αλλά και με τις επίσημες δημοσιευμένες εταιρικές καταστάσεις (ισολογισμοί και προσαρτήματα), κατά το 2008 εισέπραξε αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες συνολικού ποσού (με εργοδοτικές εισφορές) € 94.253,66. Να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι υπόλοιπες πρόσθετες αμοιβές, έξοδα και παροχές που απολαμβάνει. Παρόμοια και μεγαλύτερα ποσά, αποκλειστικά προς όφελος του 'ΚARDITSA'S GOLDEN BOY', επιβάρυναν την εταιρεία και όλα τα περασμένα έτη της Διοίκησής του.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος Διευθύνων Σύμβουλος τελεί υπό ασυδοσία, αφού ο έλεγχος της εταιρείας και των οικονομικών της καθυστερεί. Ο μεν, εν ζωή, Αριστείδης Κατσάρης, βασικός μέτοχος με άνω του 26% του μετοχικού κεφαλαίου, υποφέρει από προχωρημένη γεροντική άνοια. Οι έτεροι μέτοχοι δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν ενεργή ανάμιξη στα θέματα της εταιρείας. Εξαίρεση η χήρα του Μενελάου Κατσάρη, Βάσω και ο πρωτότοκος υιός του και συνονόματος του ιδρυτού Ιωάννης, οι οποίοι ήδη από ετών έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για σωρεία παραβάσεων του Γεωργίου και χειραγώγηση του μακαριστού Μενελάου κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του που έπασχε ήδη από κατάθλιψη βαριάς μορφής, προχωρημένη εγκεφαλική εκφύλιση και ανοϊκή συνδρομή, απότοκο της μακρόχρονης σωματικής ασθενείας του και των ανεπανόρθωτων βλαβών στην υγεία του.

Πληθαίνουν συνεχώς τα κρούσματα και οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση της ιστορικής εταιρείας από τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο, συγκρούσεις του με υπαλλήλους, μέχρι και απολύσεις υπαλλήλων-στενών συνεργατών του εκλιπόντος και φίλων της οικογένειας για δεκαετίες. Μάλιστα έχει αναφερθεί και η πρόσληψη νέου έμμισθου υπαλλήλου (ο οποίος κατά το παρελθόν είχε καταδικασθεί για αξιόποινες πράξεις) μετέχοντα ακόμη και στο Δ.Σ. της εταιρείας, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με τα απροσδιόριστα και «θολά» καθήκοντα του «Προσωπάρχη», μια πρωτοφανής «θέση» στα χρονικά του αλευρόμυλου Κατσάρη και χωρίς λόγο ύπαρξης για τους συνολικά σχεδόν είκοσι πέντε (25) εργαζομένους του εργοστασίου. Γίνεται δε, λόγος για απειλές και τρομοκρατία στους υπαλλήλους και σαφή παράβαση της Εργατικής Νομοθεσίας, με παραβίαση των ωραρίων, της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση κλπ. Έχει δε, ήδη κατατεθεί και αγωγή στο οικείο Πρωτοδικείο, από εκδιωχθέντα υπάλληλο της Εταιρείας, για αποζημίωση και ηθική αποκατάστασή του, λόγω σωματικής του βλάβης εντός του εργοστάσιου.

Είναι σίγουρο ότι θα «τρίζουν τα κοκάλα» του ιδρυτού Ιωάννου Κατσάρη, αλλά και του Μενελάου Κατσάρη, αφού ποτέ κατά το παρελθόν, από ιδρύσεως της εταιρείας, δεν επέτρεψαν να συμβεί τίποτα το παράνομο και παράτυπο, πορευμένοι, σταθερά και κατ' επιλογή, πάντα με απόλυτη τιμιότητα και σεβόμενοι το προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες της Επιχείρησης.

Μήπως είναι ώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους και οι υπόλοιποι αδρανούντες μέτοχοι της εταιρείας;
Μήπως είναι ανάγκη ΑΜΕΣΑ να διενεργηθούν έλεγχοι από το Τμήμα Εμπορίου της Νομαρχίας;
Μήπως ο αρμόδιος Επόπτης Εργασίας πρέπει ΑΜΕΣΑ να διερευνήσει ενδελεχώς τις σχετικές καταγγελίες;
Είναι κρίμα, μέσα σ' αυτήν την οικονομική κρίση, να κλείσει και ο τελευταίος αλευρόμυλος της χειμαζόμενης οικονομικά θεσσαλικής πόλης και να βρεθούν και άλλοι εργαζόμενοι άνεργοι και να στερηθεί ο τόπος μας ακόμη μίας παραγωγικής επιχείρησης, με ότι συνεπάγεται αυτό από κάθε άποψη, από την ανεύθυνη και αποτυχημένη διοίκηση ενός επικίνδυνα επηρμένου 'GOLDEN BOY'.